کیومرث کیاست که هنر از جایگاه خاصی برای هر کشور برخوردار است. ایران نیز به دلیل هنرمندان مشهوی که دارد، یکی از کشورهای هنرمند جهان محسوب میشود. وی یکی از پیشگامان هنر کاریکاتور جدید در تبریز است. کیاست در بیشتر آثارش با قلمی متفکر و تخیلی شاعرانه به توصیف وضعیت کنونی میپردازد. از پرترههای رنگارنگ آمیخته با تفکر انتزاعی و حیوانات خیالی معلق در فضایی خیالی از رنج و اجساد زخمی سیاه و سفید، تعاریف فرهنگی و اجتماعی زمان و مکان او هستند.
او معتقد است که فرم و زیبایی یک اثر، محتوا و مفهوم آن را تشکیل میدهد. او گفته است: «فرم و زیبایی برای من بسیار مهم است. اما او بر تفکر و ارائه مفهوم نیز تمرکز دارد. بله، وقتی فرم و زیبایی درست باشد، افکار و مفاهیم نیز به وجود میآیند. از تکنیک سختی استفاده میکنم تا برای هنرمند اشتباهی پیش نیاید.»
پیشینه زندگی و شرایط تاریخی و اجتماعی که در آن رشد کرد تأثیر زیادی در شکل گیری آثار او داشت. رضا براهنی درباره او نوشته است: «کیاست نمونه درخشان نقاش بحرانزده است، بحران هم نوع مثبت اوست، او با اندیشه، تخیل و تکنیک، چهره طبیعت، سنت و دستاوردهای فرهنگهای تصویری را دگرگون کرده است.» در ادامه این مقاله با همراه باشید تا با کیومرث کیاست این هنرمند مشهور آشنا شوید.
بیوگرافی کیومرث کیاست
کیومرث کیاست در سال ۱۳۲۷ در تبریز به دنیا آمد و اصول اولیه نقاشی را نزد پدرش آموخت. دانشمندان و مورخان معاصر، او را از پیشگامان و بنیانگذاران کاریکاتور جدید در تبریز میدانند. وی یکی از اولین کسانی است که تصویرسازی مطبوعاتی و کاریکاتور را به طراحی و نقاشی آزاد نزدیک کرد. بیشتر آثار او ترکیبی هنری و تعادلی از فرم هنری و مفاهیم اجتماعی را نشان میدهد.
این امر به دلیل مطالعات و آشنایی او با تاریخ است. این هنرمند به عنوان یک معلم تاریخ هنر، همیشه هنر را در یک زمینه اجتماعی تحلیل کرده است. هنرمندی متفکر با خوشنویسی و تکنیک و خوش ذوق که به کاریکاتور و تصویرسازی مطبوعاتی محدود نمیشد.
او هنرمندی پرکار است که آثار زیادی در زمینه طراحی و نقاشی، تصویرسازی کتاب، طراحی جلد کتاب، پوستر و بروشور تولید کرده است. کیومرث کیاست چندین جایزه بین المللی طنز از جمله اوخوتسک، ژاپن، تانجونگ، کره جنوبی و… دریافت کرده است و در بیش از صد نمایشگاه گروهی و انفرادی در ایران، ایتالیا، بلژیک، بلغارستان، ترکیه، ژاپن، کره جنوبی شرکت نموده است.
دستاوردهای کیومرث کیاست
این هنرمند نیم قرن است که به طور مداوم به نقاشی و طراحی مشغول است. او علاوه بر دریافت جوایز و گواهینامههای تقدیر از نمایشگاههای کاریکاتور مشهور جهان، در بیش از ۵۰ نمایشگاه کاریکاتور جمعی که در اوخوتسک، ژاپن، تانجون، کره جنوبی، ناصرالدین خوجه، ترکیه، ترکیه، یوگسلاوی، ایتالیا، ژاپن، کشور کره، بلژیک، مقدونیه، بلغارستان و ایران برگزار شده بود، شرکت کرد.
دوران تحصیل کیومرث کیاست
وی در تبریز متولد شد و تحصیلات ابتدایی خود را در سالهای ۱۳۳۴ تا ۱۳۴۰ در دبستان فروردین این شهر گذراند. تحصیلات متوسطه را در سال ۱۳۴۶ در دبیرستان امیرخیزی به پایان رساند و پس از گذراندن دوره سربازی وارد دانشگاه تبریز شد. کیومرث کیاست ابتدا در سال ۱۳۵۳ در رشته فیزیک این دانشگاه تحصیل کرد، اما یک سال بعد وارد رشته الکترونیک شد و در سال ۱۳۵۸ از این دانشگاه در همین رشته فارغ التحصیل گردید.
فعالیتهای کیومرث کیاست
کیومرث کیاست یکی از هنرمندان فعال کشور ایران محسوب میشود که در زمینه های مختلفی، راجع به موضوعات مختلفی فعالیت داشته است. او از سال ۱۳۵۰ با مجلات و روزنامههایی چون فردوسی، نگین، کتاب جمعه دساد، کیهان، کیهان کاریکاتور و هفته نامه مهد کودک آزادی «آدینا» همکاری داشت. او یکی از پیشگامان سبک جدید کاریکاتور است که در کار خود سعی کرده به هنر نزدیک شود. او فعالیت هنری خود را از دهه ۵۰ آغاز کرد. او آثار خود را به نشریات مختلف ارائه کرد و پس از انتشار آن، برای ادامه کار بسیار فعال بود، به تحصیل تئوری پرداخت.
وی همیشه از درگیریها و احزاب فکری پرهیز میکرد. چون نمیخواست تحت تأثیر کسی قرار بگیرد و میخواست به هدف خود برسد. وی اولین نمایشگاه خود را در سال ۱۳۵۳ در گالری اصولی تبریز برگزار کرد.
او قبل از انقلاب با مخاطبان خود ارتباط مستقیم برقرار کرد، نمایشگاههای زیادی در تهران و تبریز برگزار نمود و در جشنوارههای بین المللی زیادی شرکت کرد. همزمان با رخ دادن انقلاب اسلامی برای تحصیل هنر به وین رفت و تجربیات زیادی به دست آورد. اما در زمان جنگ ایران و عراق که کار هنری او تمام شد، بیکار بود و به فعالیتهای دیگری مشغول بود.
نمایشگاههای برگزارشده توسط کیومرث کیاست
کیومرث کیاست نمایشگاههای متعددی برگزار کرد. برگزاری این نمایشگاهها به میزان قابل توجهی به محبوبیت او افزود. آخرین نمایشگاه انفرادی او در سال 1386 در نگارخانه شیخ برگزال شد. آخرین نمایشگاه گروهی او نیز در سال 1389 در گالری ساربان برگزار شد. تخت این هنرمند بزرگ سابقه برگزاری ۹۰ نمایشگاه انفرادی و جمعی را در کارنامه هنری خود دارد. وی از سال ۱۳۵۲ به عنوان طراح و کاریکاتوریست در مطبوعات شروع به کار کرد، سپس شروع به تصویرسازی و نقاشی کرد.
این هنرمند خاطرات و باورهای خود را در تاریخ سرزمینش با قلمی نازک و شکننده در طیف وسیعی از خطوط ریز و درهم بر روی کاغذ نوشت. نمایشگاه شخصی این نقاش و نویسنده تبریزی که هم اکنون به عنوان مدرس دانشگاه مشغول به کار است، پس از ۲۶ سال هنوز هم برپا میشود.
در این مطلب تا حد امکان برای شناساندن یکی از هنرمندان مشهور کاریکاتور کشور تلاش کردیم. کیومرث کیاست از آن دست هنرمندانی است که میداند چگونه با فعالیتهایش، تفسیری مدبرانه از اوضاع کنونی ایران، قلم رسا و تخیل شاعرانهاش، بیشتر آثارش را زنده نگه دارد. او در طول زندگی حرفهای خود همواره سعی در ارائه این هنر زیبا و منحصر به فرد به شیوههای مختلف داشته است.
مجموعه گروه صنایع چوبی نما در گالری نما در فروردین 1402 افتخار میزبانی از این هنرمند ارزشمند را داشته است.